عجله نکن: رابطه تمرکز و موفقیت در کارآفرینی و استارتاپ

رابطه تمرکز و موفقیت در کارآفرینی و استارتاپ [استراتژی تعقیب خرگوش]

استراتژی تعقیب خرگوش

سندروم ارضای فوری بهانه ای شد تا به معرفی استراتژی تعقیب خرگوش برای بررسی اهمیت تمرکز در هدف گذاری و موفقیت در رسیدن به اهداف مخصوصا در حوزه فردی و کسب و کارها و استارتاپ ها بپردازم.

برای درک اهمیت فوق العاده هرچه بیشتر مطلب فوق از کلیپ تعقیب خرگوش (مرغ، گربه، خروس و…!) کمک میگیرم؛ آموزش شکار خرگوش در ۳۰ ثانیه!

The man who chases two rabbits, catches neither.

کسی که دوتا خرگوش تعقیب کنه هیچی گیرش نمیاد!

Confucius

البته جمله فوق به ضرب المثل روسی، ژاپنی و … هم نسبت داده شده که البته اصلا مهم نیست.

علت عدم موفقیت بسیاری از ما در بیش از ۷۰ درصد موارد دو موضوع هست: اول نداشتن هدف درست و دوم نداشتن دانش و عمل نکردن درست به تمرکز بر روی هدف.

 

قدرت خودت رو نمیتونی تصور کنی وقتی تمام تمرکز و انرژیت رو روی یک موضوع قرار میدی…!

نوید رضایی

 

سندروم ارضای فوری چیست؟

ما از نسل مایکرو ویو هستیم و نسل های قبلی ما از نسل بار گذاشتن آبگوشت! برای درست کردن یک غذای سنتی مانند آبگوشت از روز قبل برخی مواد را خیس می دادند تازه دو سه بار آبش را هم عوض می کردند و سپس از صبح یا شب قبل غذا را بار می گذاشتند تا به خوبی پخته شود و سپس سفره ای انداخته می شد با هم و سر فرصت آرام آرام غذا خورده می شد. اما الان یک غذای آماده یا نیمه آماده را می گذاریم در مایکرو ویو و سه دقیقه بعد، تمام!

ما همه چیز را سریع می خواهیم. نسل های قبلی ما در روابط عاطفی، سال ها نامه نگاری و هدیه و رفت و برگشت تا دل معشوقی را نرم کنند (چه فرهادها مرده در کوه ها). اما اکنون می خواهیم کمتر از یک هفته کار به نتیجه برسد و گرنه کات می کنیم! لاغری در ۱۰ روز و یادگیری زبان فرانسه در ۳ روز و افزایش قد در ۱ماه …. همه چیز مایکرو ویوی شده است!!

استراتژی تعقیب خرگوش

استراتژی تعقیب خرگوش

شکار خرگوش در ۳۰ ثانیه!!! بهترین (بدترین) تیتری است که در این موضوع تا امروز نوشته ام!!!

تحلیل و تجویز راهبردی شتابزدگی

مهم ترین ریشه زندگی شتاب زده، رویکرد ویندوزی مایکرو ویوی است. یعنی چه؟ یعنی چند کار را همزمان و با شتاب زدگی انجام می دهیم. قبل از ویندوز از کامپیوترها فقط یک کار را انتظار داشتیم. اما وقتی ویندوز آمد چند پنجره را با هم باز می کنیم و همه را هم همزمان اجرا می کنیم و انتظار داریم که همه را سریع به جمع بندی برسانیم. ترکیبی از چندکارگی (ویندوزی) و شتابزدگی (جستجوی ارضای فوری).

در زندگی جدید یکی از بزرگترین مشکلات این است که طمانینه از همه ما گرفته شده، یعنی ما چند کار را در آنِ واحد انجام می‌دهیم. در حالیکه دارید صبحانه می‌خورید ساعت مچیتان را می‌بندید تلویزیون هم روشن است. موبایل تان را هم چک می کنید. با همسرتان هم صحبت می کنید و لیست خرید روزانه تان را هم تکمیل می کنید.

عدم تمرکز بر اهداف چه مشکلی را ایجاد میکند؟

سوال: شتابزدگی و عدم تمرکز بر یک هدف باعث چه چیزی میشود؟ آیا بد است چند کار را هم زمان پیش ببریم؟

در یکی از داستان ها، فرد مقدسی بود که معشوقه ای هم داشت. مشکل او در زندگی این بود که وقتی به عبادتگاه می رفت تا خدا را عبادت کند به فکر معشوقه اش رهایش نمی کرد و وقتی پیش معشوقه اش بود مدام وجدانش او را به یاد خدا می انداخت. نه عبادت عمیق داشت و نه لذت عمیق هم آمیزی با معشوقه اش.
برای رهایی از زندگی شتابزده، مدیریت شتابزده، غذای شتابزده چاره ای نداریم جز «مثلث تمرکز، عمق و تامل».

از این شاخه به آن شاخه پریدن چه در امور روزانه و چه در مدیریت یک سازمان یا کشور، باعث می شود که تمرکز رخ ندهد. زمانی که به هر دلیلی یک کار متوقف می شود و به کار دیگری می پردازیم. آهنگ آن کار را از دست می دهیم و مسیر انجام کار را گم می کنیم و وقتی دوباره سراغ آن می رویم، زمان و انرژی باید بگذاریم برای دستیابی به آهنگ قبلی.

بیشترین انرژی ما در رفت و برگشت بین کارهای مختلف صرف می کنیم. این رفت و برگشت ها و قطع شدن ها در مقایسه با زمانی که از ابتدا تا انتها روی یک کار متمرکز هستیم، زمان انجام آن کار را تا ۵ برابر بیشتر می کند. به بیان ساده، تک کاری می تواند زمان لازم را برای انجام کارهای مهم تا ۸۰ درصد کاهش داده و کیفیت و عمق کار را به شدت افزایش دهد.
پس به زبان ساده:

  • تمرکز: به جای چندکار در آنِ واحد، روی یک کار متمرکز شویم.
  • عمق: عمیق به یک کار بپردازیم. توجه کامل به آن تخصیص دهیم و نگذاریم چیزهای دیگر به آن هجوم بیاورند (مثال: وقتی با همسرمان صحبت می کنیم موبایل مان را کنار بگذاریم).
  • تامل: حرص و ولع این که یک کار را به هر نحوی که شده به اتمام ببریم در خود کنترل کنیم و تا زمانی که لازم است به کار فعلی ادامه بدهیم و کار جدید را شروع نکنیم.
مجتبی لشکربلوکی

خطرات شتاب زدگی در کسب و کار و مدیریت فردی

در تکمیل مطالب بسیار گرانقدر استاد لشکر بلوکی(بخش مهمی از مطالب بالا از ایشان نقل شده است)، علی رغم اینکه مطالب فوق خلاف حرکت جامعه است اما به عنوان یک واقعیت مهم در کاهش بهره وری به آن پرداختیم؛ پس به این نکات برای مدیریت چالش و تهدید های شتاب زدگی در مدیریت فردی و کسب و کارهای کوچک و متوسط خود حتما دقت کنید:

علت اصلی شتابزدگی انجام کار بیشتر و بهره وری بیشتر است که متاسفانه نتیجه برعکس انتظار ماست.

داشتن اهداف متعدد مساوی بدون هدف بودن است

اگر برای پول دراوردن تعداد زیادی برنامه و هدف را معیار قرار داده اید انتظار خود را پایین بیاورید.

الان موضوع ما هدفگذاری نیست ولی باید بدانید اگر ۳ یا ۵ ایده را همزمان درحال پیگیری هستید به مراتبط احتمال موفقیت شما حتی در یک مورد هم پایین می آید. البته راهکارهای چند برنامگی یا MultiTask متمرکز را بعدا بررسی می کنیم. اما در درجه اول فراموش نکنید که تا امروز چه راه های مختلفی را تجربه کردید اید که از هیچ کدام نتیجه دلخواه را نگرفته ایم.

هر هدف نیاز به زمان و تمرکز اختصاصی دارد

ثبت نام بچه ها در ده ها کلاس آموزشی مختلف بصورت همزمان از چالشهای مهم دادن هدر دادن انرژی و اتلاف عمر است که در ادامه زندگی خود آن را با اختیار خودمان تکرار میکنیم.

دو مثال از هزینه زمانی اهداف

یادگیری یک زبان جدید شامل ۴ مهارت خواندن، نوشتن، گفتگو و توانایی شنیدن صحیح برای درک مطلب است. پس اگر میخواهید به زبان انگلیسی مسلط شوید باید به مدت دو سال بصورت مداوم روزی ۲ ساعت از زمان خود را برای یادگیری زبان جدید وقت بگذارید.

یا اگر میخواهید نواختن ویولن را بیاموزید باید ۵ سال تمرین مداوم را به عنوان هزینه لازم برای یادگیری این هنر درنظر بگیرید. جدای از زمان توانایی انسان ها در پیش بردن تعداد برنامه های مجزا دریک بازه زمانی محدود است. هرقدر بیشتر شود احتمالا شما سریع تر دچار فرسودگی ذهنی و روحی خواهید شد.

افتادن در دام توهم قدرت و موفقیت

درسی که داستان خرگوش و لاکپشت به ما میدهد

درسی که داستان خرگوش و لاکپشت به ما میدهد

 

درسی که داستان خرگوش و لاکپشت به ما میدهد: در زمان مشخص باید روی هدف مشخص و مناسب آن زمان تمرکز داشته باشیم.

نوید رضایی

 

اساسا خرگوش این قصه، فردی تنبل نیست. حتی شاید خیلی توانمند و بیش فعال هم باشد و میخواهد به تمام مزایای احتمالی توانایی های خود دست پیدا کند. هرگز فراموش نکنید: شاید شما توانایی زیادی در شعر، خوانندگی، موسیقی، هندسه، بازاریابی، برنامه نویسی، گرافیک، مدیریت، بازیگری، دامپزشکی و … داشته باشید اما باور کنید فقط در تعداد انگشت شماری میتوانید موفقیت نسبی کسب کنید وگرنه فرصت همه را از دست خواهید داد. باورم نمی شود که چقدر خودم و سایر دوستان در این دام گرفتار شده ایم!!!

فرصت های نهفته در شتابزدگی

شما به عنوان یک کارآفرین می توانید از این غریزه انسان استفاده کنید. پس باید بدانید که هرکار و ایده ای که دارید اگر باعث سریع تر شدن اجرای امور روزمره یا کوتاه تر شدن یا کمتر شدن کارهای انسان ها بشود ظرفیت بلقوه درآمد زایی دارد.

لطفا اگر مصادیق بهتری از فرصت ها و چالش های شتابزدگی و تمرکز در موفقیت فردی و کسب و کارها و استارت آپ ها می شناسید با سایر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.

4 پاسخ
  1. علی جهانشاهی
    علی جهانشاهی گفته:

    با سلام ممنون از ارایه این مطلب به شکل شفاف و بدون ابهام بدون شک همه ما در برهه ای از زمان محدود زندگیمان دچار این چند هدفی و بی برنامه شده ایم ولی تنها کسانی موفق شدند که از همه ظرفیت‌ها و استعداد های موجود تنها بر یکی از آنها تمرکز کرده و تا پایان پای آن مانده اند.

    پاسخ
    • نوید رضایی
      نوید رضایی گفته:

      سلام جناب جهانشاهی عزیز؛ همونطور که فرمودید برنامه ریزی، تمرکز و نظم از جمله مهترین الزامات ادامه حیات باعزت در دوره ای که گزینه های پیش رو بسیار زیاد شدن… كلام امير المؤمنين (ع): «اوصيكم بتقوي الله و نظم امركم» فصل الخطاب اهمیت و جایگاه نظم در زندگی هست. لازمه اجرای موفق برنامه ها و داشتن تمرکز در امور و فاصله از استرس های اضافه “نظم” هست که متاسفانه در این مقاله به اون اشاره نشد و شاید فرصتی دیگر ان شاء الله.
      از ارائه نظر شما سپاسگزارم.

      پاسخ
  2. فاطمه
    فاطمه گفته:

    مطلب فوق العاده مهم بود نمیدانم چرا ما میخواهیم همه چیز را خودمان تجربه کنیم و از تجربه های دیگران به نفع عمر و جوانی خودمان بهره نمیبریم .. من خیلی از این شاخه به آن شاخه پریدم و فرصتها را از دست دادم در حالیکه دوستانیکه در یک شاخه متمرکز شدن از من خیلی موفقتر و جلوترند .. کاش میشد زمان به عقب برگردد ولی حیف …

    پاسخ
    • نوید رضایی
      نوید رضایی گفته:

      آینده برای شماست. بخش زیادی از جامعه بخاطر سیستم اموزشی اشتباه و … هنوز متوجه این موضوع نیست و باید از امروز خود را با مدیریت جدیدی پیش ببریم.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *